26. helmi, 2019

Koiraa hankkimassa

Kun koiran hankinta alkaa kiinnostamaan on syytä pohtia asioita pitkään ja huolella. Jos pohjatyö tehdään kunnolla niin päädytään usein juuri siihen oikeaan rotuun ja yksilöön. Teille sopivaan koiraan, joka on itsekin onnellinen kanssanne.

Mieti ensimmäisenä rehellisesti perheenne arkea. Mikä on sen hetkinen tilanteenne, ajan määrä, arjen rutiinit ja perheen kokoonpano. Arkenne ei yhtäkkiä muutu päinvastaiseksi. Jos teillä on kiirettä vaikka pienten lasten kanssa nyt, on sitä varmasti jatkossakin. Toki joskus koiran tarpeet päättävät ylityöt, mutta omien rutiinien muuttaminen on aina haastavaa. Pystyttekö tarjoamaan koiralle onnellisen elämän? Olette kuitenkin siitä sitten vastuussa.

Valitse koira rodun alkuperäinen käyttötarkoitus huomioiden. Alkuperäinen käyttötarkoitus vaikuttaa mm. fyysisiin ominaisuuksiin, koulutettavuuteen ja aktiivisuustasoon. Aktiivinen bordercollie tarvitsee tekemistä päivittäin, vinttikoiran on päästävä juoksemaan jonnekin, laumanvartija on haastava kerrostalossa ja labradori helpompi kouluttaa kuin alkukantaisempi rotu. Villakoiraa on puunattava joka viikko kun toiselle riittää "pese ja pidä". Nöffi kuolaa vaatteesi ja huonekalusi satavarmasti.

Mieti terveysasioita ja talouttanne. Koiran hankintahinta on murto-osa koiraan liittyvistä kuluista. Aina voi sattua jotain ja rodun mahdollisesti huono terveystilannne voi olla suuri riski tulevista ongelmista ja kuluista.

Tutustu rotuun joka sinua kiinnostaa. Tapaa eri ikäisiä, erilaisia, uroksia ja narttuja. Käy tapahtumissa ja kysele rohkeasti omistajilta rodusta. Käy useamman kasvattajan luona. Valitse kasvattaja jonka kanssa kemiat toimivat. Hyvä kasvattaja voi olla korvaamaton tuki koko koiran elämän ajan. Älä koskaan osta pentua näkemättä sen emoa ja mahdollisuuksien mukaan isää. Käy kasvattajan luona pentulaatikkoaikana. Jos tämä ei ole mahdollista pennun tullessa esimerkiksi ulkomailta huolehdi erittäin tarkoin siitä, että hankit pennun luotettavalta kasvattajalta jonka maine on hyvä ja jota useampi ihminen voi suositella.

Jos harkitset rescueta tai kodinvaihtajaa varaudu pitkään ja haastavaan, joskin antoisaan ja opettavaan urakkaan. Valitse luotettava yhdistys jonka toimintaperiaatteet ovat selkeästi esillä ja toiminta läpinäkyvää ja avointa. Käy tutustumassa yhdistyksen toimintaan ja ihmisiin. Varsinkin ulkomailta tuotu rescue on aina mysteeri. Et voi millään tietää koiran menneisyyttä joka voi tuoda isojakin yllätyksiä tulevisuudessa.

Varaudu panostamaan sosiaalistamiseen ja peruskoulutukseen erityisen paljon ensimmäiset puolitoista vuotta. Jo ennen koiran saapumista pitäisi perehtyä kouluttamisen ja kasvatuksen saloihin. Koira oppii koko ajan, ensimmäisestä päivästä lähtien. Sinun on opetettava koiralle oikeita asioita, jotta siitä kasvaa yhteiskuntakelpoinen ihmisten maailmassa pärjäävä yksilö. Unohda täysin vanhanaikainen rankaisuihin perustuva koulutus ja fyysinen kuritus.

Kannattaa pitää aina mielessä että loppujen lopuksi on hyvin todennäköistä, että kaikenlaista tapahtuu. Lapsen lempilelu katoaa koiran kitusiin tai yhtäkkiä koira rähjää remmissä. Koira ei ole kone. Jotakin haastetta ihan varmasti  ilmaantuu. Mieti jo etukäteen miten niihin tulet suhtautumaan. Varustaudu pitkällä pinnalla ja huumorilla.

Anna tälle kaikelle pohdinnalle aikaa vähintään puoli vuotta. Elät yhdessä koirasi kanssa  paljon pidempään.