5. helmi, 2019

Kouluttamisen peruspilarit

Eläimen kouluttamiseen liittyy tiettyjä perusasioita jotka on hyvä hallita vaikka ei harrastuskentillä pyörisikään. Näillä kolmella pääsee jo varsin pitkälle ja säästyy muutamalta harmaalta hiukseltakin. Ne ovat lisäksi aika helppo omaksua.

Yleensä jos kouluttaminen ei suju eikä tulosta synny on jokin tai useampi peruspalikoista poissa paikaltaan.

1.Palkka

Onko sinulla on jotakin jota koira haluaa kaikista muista tilanteessa olevista houkutuksista ja häiriöistä (naapurin namitasku, koirakaveri, hajut ynm.) eniten? Jos on, niin koirasi tavoittelee sinulla olevaa herkkua. Se jaksaa yrittää, kokeilla ja keskittyy.Osuessaan sitten oikeaan ja saadessaan palkan koira oppii mitä kannattaa tehdä.

Pidä mielessä, että palkka voi olla muutakin kuin ruokaa. Kun koira haluaa ulos ja odottaa rauhassa ulko-ovella on ulospääsy palkkio.

Ole luova äläkä jämähdä tuttuun ja turvalliseen nakinpalaan loppuiäksi. Kokeile aina uusia ja uusia palkkoja, etsi aktiivisesti sitä superhyperpalkkaa jolla koirasi kiipeää vaikka puuhun.

Vaihtele palkkoja ja huolehdi siitä, että palkka ei koe inflaatiota. Jos koirasi saa vuositolkulla nakinpaloja kaikesta mahdollisesta on nakinpala menettänyt arvonsa täysin.

2. Ajoitus

Mitä koirasi teki kun toimitit palkan? Oliko juuri istahtamassa "istu" vai oliko se jo istumassa "paikka". Kävikö niin, että namikäsi aloitti toimintansa juuri kun koira haukkui eikä sillä sekunnilla kun koira olikin hiljaa.

Videointi on hyvä apuväline tarkastellessa omaa ajoitusta ja reaktionopeutta. Ihminen on hidas. Naksutinkoulutus on ihmisen hitauteen erinomainen lääke, kannattaa perehtyä siihen. Suosittelen luettavaksi kirjaa "Naksutinkoulutusta koirallesi" : Egtved&Koste

3.Vaatimustaso

Voiko kaverisi ylipäänsä onnistua tehtävässään vai onko tilanne sille liian vaikea? Jos luoksetulo ei suju kotipihassakaan on aika epätodennäköistä, että koirasi kykenisi tulemaan pupun perästä takaisin.

Jos onnistumisia ei tule, eli koira ei saa palkkaa ei myöskään oppimista tapahdu. Ainakaan oikeansuuntaista. Ennenkuin pyydät yhtään mitään, mieti voiko koirasi onnistua?

Tsemppiä treenailuun!