26. helmi, 2018

Kärhämien jälkihoito

Koiranomistajan kannattaa etukäteen miettiä miten toimii, jos koirakaveri saa lajitoveriltaan hampaista. Fyysisten vammojen paikkaaminen tietysti hoidetaan heti tarpeen mukaan ja se on usein helpompi osa kuin henkisen kolauksen jälkihoito.

Jos kykenet pysy alusta loppuun rauhallisena. Se on vaikeaa, mutta yritä. Anna tilanteessa ensiapu ja lähde herkästi eläinlääkäriin. Voit soveltaa ihan maalaisjärkeä ja ihmisen ensiapua, jos et ole opetellut koiran ensiapua. Vaihda yhteystietoja vastapuolen kanssa.

Ole eläinlääkärissä varma otteistasi ja koirasi tukena. Koirasi tarvitsee nyt vahvaa ja rohkeaa omistajaa. Älä itke ja surkuttele. Jos olet itse paniikissa jätä mieluummin koiran hoito ammattilaisille, he pysyvät rauhallisina.

Henkisen kolauksen hoito aloitetaan heti, koiran tilanteen ja fyysisen voinnin mukaisena. Jos koira jää sairaalaan, tämä aloitetaan, kun koira tulee kotiin. Meillä mennään tällä kertaa suurinpiirtein näin.

1. Rauhoita vähintään yksi päivä kotona olemiseen. Ei vieraita tai muuta touhotusta. Anna koiran nukkua ja levätä, mutta ole itse ihan normaalisti. Pari ekstrarapsutusta ei tee pahaa, mutta koiraa ei tarvitse ottaa viereen nukkumaan (ellei se ole aina nukkunut kainalossasi). Rauhalliset pissatuslenkit fyysisen voinnin mukaan. Ei koirakohtaamisia. Anna koiran ”koota itseään”

2. Anna koirallesi hyvää ja herkullista purtavaa, se lievittää stressitilaa joka koirallasi väistämättä jonkin kokoisena on. Ottakaa vielä suhteellisen rauhallisesti, mutta ihan normaalin päiväjärjestyksen mukaan. Nenätöitä ja tuttuja temppuja ja aktivointia. Nenätyö lievittää stressiä ja onnistumiset kohottavat itsetuntoa.

3. Järjestä treffit tutun ja ehdottoman luotettavan koiran kanssa tuttuun ja turvalliseen ympäristöön

 4. Kokoa itsesi. Kohtaa kaikki koirat kuten ennenkin. Jos jännität sitä, miten koirasi kohtaa tappelun jälkeen muut on lähes varmaa, että vaikutat tilanteeseen negatiivisesti. Älä syytä itseäsi, opi tilanteesta jotain.

5. Ole kuitenkin hereillä. Seuraa tilannetta ja kohtaamisia. Jos koirasi jännittää ota etäisyyttä. Ota palkka (uudelleen tai superhyvänä) käyttöön ja yhdistä vieraisiin koiriin miellyttäviä asioita.

6. Tunnista tilanne. On mahdollista, että koirallesi (ja/tai sinulle) jää henkinen taakka. Se ei ole häpeä, vaan normaali reaktio. Evoluution, vaiston ja henkiinjäämisvietin sanelema toimintatapa. On myös mahdollista, että koirasi ei ole moksiskaan. Todennäköisesti sinä sait silti sen pahimman kolauksen.

Meille sattui kärhämä viikonloppuna. Nyt olemme vaiheiden 1-2 välillä ja emäntä taistelee itsesyytösten vallassa kohdassa 4. Onneksi selvisimme vähillä vammoilla ja henkinen taakkakin näyttää toistaiseksi pieneltä. Kompastuskivi tuleekin olemaan hihnan yläpään jännitys ja epävarmuus.