21. marras, 2017

Yksinolo

On aina helpompi ennaltaehkäistä kuin puuttua jo olemassa oleviin haasteisiin. Tässä vinkkejä siihen, miten pentua voi totuttaa yksinoloon.

1.Pentu jätetään heti pikku toveiksi yksin. Pennun luonteen ja reaktioiden mukaan joko piipahdat toisessa huoneessa/näköesteen takana (1s) tai viet roskat (20s). Asiasta ei tehdä numeroa, vaan toimit arkisesti. Ajoita ensimmäiset kerrat siihen kun pentu on väsynyt. Halutessasi voit sanoa aina lähtiessäsi "odota" tms. Sano se kerran, jos jäät toistelemaan onnistut vain kiinnittämään pennun huomion lähtöösi.

Tätä aikaa pidennetään ja samaan aikaan vaihdellaan, jälleen sen mukaan mitä pennun käytös kertoo. Muistathan, että yksi treenikerta päivässä ei riitä. Pidä luontevana poistua pennun näköpiiristä useita kertoja päivässä. Vessaan, yläkertaan, kuistille, suihkuun, ulos portaille istumaan jne. Jos mahdollista ajoita paluusi kun et kuule pennun pitävän ääntä. Ulvottamaan ei kannata lähteä (se käytös vahvistuu mitä koira tekee)

2.Aina kun tulet takaisin, siis aina! Tervehdi pentua vasta tovin päästä. Laske rauhassa kantamukset alas tai pyörähdä keittiössä. Vasta sitten istahdat maahan ja tavallisella äänellä sanot "Terve terve" ja rapsuttelet hieman. Ei mitään sadetansseja ja korkeaa iloista ääntä. Jos pentua tervehditään valtavilla kierroksilla palatessa luodaan tilanne, jossa koira odottaa jatkuvassa pienessä jännityksessä tätä yksinoloa seuraavaa TAPAHTUMAA. Koira ei tällöin kykene olemaan yksinollessaan rento ja rauhallinen. Pidä huoli, että kaikki perheessä toimivat näin. Erityisesti lapset.

3. Mietithän millaisen koiran jätät kotiin. Pallonheitto väsyttää ehkä fyysisesti, mutta tällaisen noutoleikin jälkeen moni koira on ihan ylikierroksilla. Rauhallisempi lenkki nuuskimisineen ja nenätyö on paljon parempi. Anna koiran nuuskia aamulenkeillä.

4. Jätä aina erilaisia purtavia koiralle. Voit tarkistaa ensin, että pentu osaa syödä turvalisesti esim. savustettua luuta. Jotkut koirat intoutuvat niin, että lohkaisevat leuoillaan teräviä lastuja luusta. Puruluitakin on kaikenlaisia. Solmupäisiä luita en suosittele. Solmu irtoaa ja jää kurkkuun jumiin turhan helposti. Aktivointilelut nameineen voivat olla hyviä. Kongi ja jäädytetty sisus toimii myös. Tarkista, että ympäristö johon pentu jää on mahdollisimman turvallinen. Pentu tuppaa tutkimaan kaikkea.

5. Lähdön rutiineja kannattaa tarkkailla. Jos teet aina samat asiat ennen lähtöä on mahdollista, että pentu oppii ja aloittaa stressaamisen heti ensi merkeistä. Vaihtele rutiineja. Meikkaa toisessa huoneessa tai pakkaa laukku, mutta älä lähdekään mihinkään.

6. Lomien, alkuvaiheessa jopa viikonlopun tiivis yhdessäolo voi kostautua. Pidä siis koko ajan huolta, että koira on erilaisina vuorokaudenaikoina ja eri pituisia aikoja yksin kotona.

Älä kuitenkaan jää jahkailemaan jos teillä on asiassa haasteita. Apua on saatavilla ja tilanteeseen saadaan aivan varmasti jotakin helpotusta. Muista, että se käytös vahvistuu jota koira tekee.