27. loka, 2017

Mitä kaikkea se koiranne osaakaan?

Meillä eivät ohitukset aina suju. Luoksetulokin on joskus varsin hidasta ja viiveellistä. Ärsykekontrollissa ei taida olla yksikään toiminto ja katsekontaktia seuraamisessa on hävettävän vähän. Joskus tämä kaikki turhauttaa, mutta siitä saan syyttää ihan itseäni ja puutteitani kouluttajana. Hyvän kouluttajan ja koiranomistajan ominaisuudeksi lasken erityisesti joustavan suhtautumisen puutteisiin. Puhumattakaan siitä, että huomaa ne asiat jotka koira osaa.

Pöysti ei pureskele kaukosäädintä tai huuda yksinäisyyttään. Se ei karkaile tai pompi lapsien päälle. Kun sanon "jätä" se jättää nenän edestä loikkivan pupunkin rauhaan. Se ei räyhää (ellei joku aloita, ei se nyt ihan sanattomaksi jää). Pöysti on rauhallinen sisällä ja energinen ulkona.

Pöysti osaa ottaa sukat pois ihmisten jaloista, se nukkuu kun sitä trimmataan. Jos olen surullinen se loikkaa syliin. Pöystin kanssa voi mennä ihan mihin vaan ja luottaa siihen, että se on rauhallinen ja katselee tyynenä maailman menoa. Se osaa juoda hanasta, eikä koske siihen suukappaleeseen...

Pöysti on kertakaikkiaan juuri meille täydellinen koira.Se on meidän perheemme tapojen näköinen ja osaa ne tärkeimmät asiat, jotta arki sujuu. Itseasiassa Pöysti osaa kymmeniä ja kymmeniä asioita. Uskomattominta on se, että varmaan puoliakaan ei ole tietoisesti sille koulutettu.

Tätä kaikkea ajatellessa huomaan, että pikku viive luoksetulossa ei niin haittaa, jos kuitenkin Pöysti osaa jättää pupun rauhaan. Kaikki eivät osaa. Kaikkea ei voi saada. Onkin ehkä hyvä keskittyä havaitsemaan niitä oman koiran taitoja arjessa. Kuinka se nätisti odottaa, tai osaa vauhdikkaasti loikata autoon. Ehkä tervehtiä hauraita mummoja varovasti tai nukkuu pitkään, koska teidän perheenne rytmit ovat sellaiset.

Koirahan oppii koko ajan. Ei vain siellä treeneissä. Olet opettanut koirallesi joka päivä jotain, ehkä ihan huomaamattasi. Olet ehkä painottanut juuri niitä asioita jotka ovat teille tärkeitä. Vaatinut odottamista vähän pidempään, koska lapsetkin pitää pukea. Siinä se sitten tapittaa minuuttitolkulla oven edessä omalla paikallaan ihan rauhassa. Toisten koirat ei ehkä samaa osaakaan. Yritetään keskittyä niihin positiivisiin asioihin.

Haastan sinut listaamaan kaikki pienet ja isot asiat joita koiranne osaa....itse olen nyt kohdassa 57.