23. syys, 2017

Rähinä ja ihmisen reaktio

Aika useat koiranomistajat ovat kohdanneet joko oman, tai vähintään vastaantulevan koiran rähinää. Kunnon rähinän ollessa päällä on aika vähän tehtävissä.

Ethän siinä rähinätilanteessa karju polla punaisena vaikka ehkä hävettäisi ja suututtaisikin. Vaikka vastaantulija tokaisee "Etkö edes tee mitään!!!" Keskity mieluummin rauhallisuuteen ja odottamaan, että koirasi rauhoittuu. Huolehdi siitä, että hihna on hyvin kädessäsi, ettei vahinkoja tule. Voit pyytää vastaantulijaa ohittamaan kauempaa/menemään kauemmaksi. Voit ehkä yrittää ohjata omaa koiraa kauemmas ja mennä koirien väliin, mutta muuta ei ihan oikeasti siinä tilanteessa voi eikä kannata tehdä. Sen sijaan ennen tilannetta voi tehdä paljonkin.

Etäisyyden säätely on ylivoimaisesti helpoin ja koiraystävällinen keino. Säätelemällä etäisyyttä minimoit rähinät, jolloin rähiseminen ei ainakaan pääse vahvistumaan, sillä se mitä koira tekee, vahvistuu. Joskus on paikallaan vaihtaa suuntaa tai hypätä pensaan taakse näkösuojaan. Ei siinä ole mitään hävettävää, päinvastoin se on erittäin fiksua! Vastaantulevat voivat tuumia mitä haluavat. Useimmat jo ymmärtävätkin mitä tällainen "puskaan loikkija" yrittää tehdä.

Etäisyyden avulla pääset tarkkailemaan koiraasi oman paniikinomaisen kauhun sijaan. Huomaat pieniä eleitä, jotka kertovat onko etäisyys oikeasti tarpeeksi suuri. Jos koira on valpas, mutta kykenee luopumaan kohteesta esim. katselemalla muualle tai nuuskimalla maata on etäisyys aika hyvä. Jos koira sen sijaan jäykistyy ja tuijottaa olette liian lähellä. Nämä ovat hyvät peruspalikat koiran tarkkailuun. Lisäksi koirasi kertoo lukuisilla muillakin eleillä mitä on tilanteesta mieltä, mutta tässä tällaiset helpohkot pelisäännöt.

Kunhan nyt ainakin muistat sen, että rähisevää koiraa hihnasta repimällä, riepottelulla, flexillä paiskomalla ja huutamalla saa koiran joka rähisee kahta kauheammin. Joku kaunis päivä koira vielä puraisee sinua (koska pelkää rankaisua) tai pääsee irti ja hotkaisee vastaantulijan suihinsa. Rähisevää koiraa rankaisemalla tekee oikeasti tuhoa ja luo rähisemiseen ihan uuden aspektin, sekasorron, epävarmuuden ja rankaisun pelon.

Ole mieluummin hiljaa ja odota. Ota aikalisä ja mene rohkeasti kurssille. Tule meille tai ota verkkokurssi, opetelkaa koiran kanssa yhdessä. Vain oppimalla ja treenaamalla voi asiaan saada muutosta.