1. syys, 2017

Koiranäyttelyyn koira edellä

Koiranäyttelyt ovat ihmisten harrastus ja sosiaalinen tapahtuma. Koiralla ei ole laji- tai rotutyypillistä tarvetta pyöriä kehässä tai olla tuntikaupalla puunattavana paikallaan.

Näyttelyharrastus on parhaimmillaan yhteistyötä kasvattajien välillä, ihmisten tapaamisia ja oman rodun jalostustyön parantamista. Siellä näkee sellaisiakin koiria kehässä joilla häntä heiluu. Handleri hymyilee ja kannustaa karvakaveriaan sekä kilpakumppaneita.

Pahimmillaan se on toisille naureskelua ja koirien pitämistä kuumissa autoissa. Nyitään hihnasta ja tiuskitaan jos ei koira menesty. Näitä näkee. Liikaa.

Koiranäyttelyt jakavatkin mielipiteitä ihan syystä. Olisi ehkä imagon kohotuksen paikka?

Harrastan itse koiranäyttelyitä ja yritän pitää huolta, että näyttelypäivä olisi mahdollisimman mukava koiralleni. Se on vähintä mitä voin tehdä. Tässä luettelona hyvät vinkit jokaiselle.

1. Huolehdi koirasi jaksamisesta. Vettä, viileää, varjoa, kävelylenkki kauempana hulinasta ja vaikka stressiä lievittävää purtavaa häkkiin. Koiralla on ehdottomasti oltava mukana mukavaksi koettu tila, johon vetäytyä. Eli häkki, jossa on hyvä olla. Olet tietysti totuttanut häkkiin jo kotona ja tehnyt siitä koiralle maailman ihanimman paikan oleskella.

2. Jos joudut puunaamaan koiraa tee se edes jollain kohtuudella. Anna koiran jaloitella ja istahtaa pöydällä. Hanki huppua ja pompulaa, ehkä suojapukua. Niiden avulla karvat pysyvät järjestyksessä, mutta koira pääsee lepuuttamaan kehoaan kävelemällä. On kohtuutonta pitää koiraa tuntitolkulla hirttosilmukassa trimmipöydällä seisomassa. Jos ennen näyttelypäivää joudut suojaamaan vaikkapa vaalean turkin puhtautta, eivätkä metsälenkit ole mahdollisia, huolehdi aktivoinnista muuten. Etsintää, temppuja ja niin eespäin.

3. Käsittele koiraasi aina kauniisti ja reilusti. Kannusta. Kehässä saa puhua koiralle! Älä hirtä, se on väärin. Hihna voi olla tuntumalla, mutta kyllä se koira juoksee kauniimmin ihan omin avuin. Onneksi monet tuomarit jo puuttuvat ainakin Suomessa pahimpiin tapauksiin. Kehu koiraasi vuolaasti jokaikinen kerta kun lähdette kehästä, vaikka saisitte hylsyn!

4. Sen harrastamisen pitäisi olla hauskaa, ei tosikkomaista. Jos mokaat, naura (kts.kuva). Se rentouttaa koiraa. Liian tiukka pipo päässä tuo stressiä ja kireyttä, joka yllätys yllätys vaikuttaa koiraan. Opettele relaamaan, koirasi tähden (ja kyllä se parantaa sitä esiintymistäkin).

5. Näyttelypäivän jälkeen mennään koiran kanssa metsään ja annetaan sen olla koira. Näin toimien koira oppii, että päivän päätteeksi seuraa aina jotain ihanaa. Metsäily myös poistaa päivän tuoman stressin, ehkä molemmilta.

Sunnuntaina tavataan kehässä taas pitkästä aikaa. Toivottavasti me pyöritään Pöystin kanssa samaan suuntaan ;D