15. maalis, 2018

Nelijalkaista kaveria ei aina voi ottaa lomamatkalle mukaan. Pitää etsiä hyvä hoitopaikka  ja jos omasta lähipiiristä ei sellaista löydy, on tietysti harkittava koirahoitolaa. Kuinka valita oikein, jotta koira viihtyy ja te voitte viettää huoletonta lomaa?

1.Valitse sellainen paikka ja hoitaja, joka herättää sinussa luottamusta. Jos heti ensimetreiltä tuntuu siltä, että ei vaan tunnu hyvältä, jätä väliin. On aika kamalaa olla lomalla sellainen ikävä tunne takaraivossa jyskyttäen.

2.Käy tutustumassa. Jos et pääse tutustumaan unohda koko paikka. Käytä puskaradiota, tutki nettisivuja ja kysele suosituksia.

3.Selvitä millainen ammattitaito työntekijöillä on. Onko ensiaputaitoja ja koiran ensiapulaukku kunnossa? Ovatko metodit koiraystävällisiä ja osaako henkilökunta lukea koiran elekieltä? Kuuntelevatko he koiria?

3.Mieti millaisessa ympäristössä koirasi viihtyy. Jos koiranne on arka, on ehkä parempi valita pienempi hoitola. Jos koirasi kaipaa kovasti ihmisseuraa sille ei ehkä riitä kolme lenkkiä hoitajan kanssa päivässä.

4.Kerro kaikki koirasi tavat ja tottumukset. Jos niitä ei kysellä, jätä paikka väliin. Kirjallinen sopimus kuuluu tehdä aina. Sopimukseen kannattaa perehtyä huolella. Entä voiko hoitopaikkaan olla yhteyksissä loman aikana ja kysellä kuulumisia?

5.Seuraa miten hoitaja kohtelee koiraasi, kun menette tutustumaan. Havainnoiko hän sitä vaikka ei ehkä tervehtisikään, koska huomaa sen olevan arka. Sietääkö hän huumorilla kuraiset tassut sylissä ja on ystävällinen. Sekä sinulle, että koirallesi.

Minulle ja koko perheelleni on kaikkein tärkeintä koirien turvallinen ja stressitön olo. Tutustuminen on erittäin suotavaa ja koehoitoakin suosittelen aina tarvittaessa. Hoitokoira elää normaalia arkea ja juhlaa kanssamme. Meille tullaan vähän niin kuin mummolaan.

Aktiviteettiä riittää ja levostakin huolehditaan. Kaikki tekeminen tapahtuu hoitokoiran kykyjen, tarpeiden ja omistajien toiveiden mukaan. Yleensä meillä on vain yksi hoitokoira. Lyhyempiä aikoja saattaa olla kaksi. Huolehdin aina erittäin tarkasti siitä, että kaikki läsnäolevat koirat tulevat toimeen keskenään.

Olen läsnä koirallesi käytännössä 24/7. Tarvittaessa nukun koirasi kanssa samassa tilassa ja kyllä meillä kainaloonkin saa tulla nukkumaan. Kuulumisia saat päivittäin, viestien ja kuvien muodossa.

Meillä käy erityisen paljon pentuja ja nuoria koiria. Hieman arempia tai  vaikka hihnassa ehkä enemmän keskustelevia karvanaamoja. Kaikki koirapersoonat otetaan lämpimästi vastaan juuri sellaisina kuin ovat.

Valitset minkä tahansa hoitolan tee se huolella. Jos suunnittelet kesäksi lomamatkaa, olethan jo liikkeellä...

Jos hoito meillä kiinnostaa ota rohkeasti yhteyttä!

Soita vaikka heti p. 0407692936/Piia

 

26. helmi, 2018

Koiranomistajan kannattaa etukäteen miettiä miten toimii, jos koirakaveri saa lajitoveriltaan hampaista. Fyysisten vammojen paikkaaminen tietysti hoidetaan heti tarpeen mukaan ja se on usein helpompi osa kuin henkisen kolauksen jälkihoito.

Jos kykenet pysy alusta loppuun rauhallisena. Se on vaikeaa, mutta yritä. Anna tilanteessa ensiapu ja lähde herkästi eläinlääkäriin. Voit soveltaa ihan maalaisjärkeä ja ihmisen ensiapua, jos et ole opetellut koiran ensiapua. Vaihda yhteystietoja vastapuolen kanssa.

Ole eläinlääkärissä varma otteistasi ja koirasi tukena. Koirasi tarvitsee nyt vahvaa ja rohkeaa omistajaa. Älä itke ja surkuttele. Jos olet itse paniikissa jätä mieluummin koiran hoito ammattilaisille, he pysyvät rauhallisina.

Henkisen kolauksen hoito aloitetaan heti, koiran tilanteen ja fyysisen voinnin mukaisena. Jos koira jää sairaalaan, tämä aloitetaan, kun koira tulee kotiin. Meillä mennään tällä kertaa suurinpiirtein näin.

1. Rauhoita vähintään yksi päivä kotona olemiseen. Ei vieraita tai muuta touhotusta. Anna koiran nukkua ja levätä, mutta ole itse ihan normaalisti. Pari ekstrarapsutusta ei tee pahaa, mutta koiraa ei tarvitse ottaa viereen nukkumaan (ellei se ole aina nukkunut kainalossasi). Rauhalliset pissatuslenkit fyysisen voinnin mukaan. Ei koirakohtaamisia. Anna koiran ”koota itseään”

2. Anna koirallesi hyvää ja herkullista purtavaa, se lievittää stressitilaa joka koirallasi väistämättä jonkin kokoisena on. Ottakaa vielä suhteellisen rauhallisesti, mutta ihan normaalin päiväjärjestyksen mukaan. Nenätöitä ja tuttuja temppuja ja aktivointia. Nenätyö lievittää stressiä ja onnistumiset kohottavat itsetuntoa.

3. Järjestä treffit tutun ja ehdottoman luotettavan koiran kanssa tuttuun ja turvalliseen ympäristöön

 4. Kokoa itsesi. Kohtaa kaikki koirat kuten ennenkin. Jos jännität sitä, miten koirasi kohtaa tappelun jälkeen muut on lähes varmaa, että vaikutat tilanteeseen negatiivisesti. Älä syytä itseäsi, opi tilanteesta jotain.

5. Ole kuitenkin hereillä. Seuraa tilannetta ja kohtaamisia. Jos koirasi jännittää ota etäisyyttä. Ota palkka (uudelleen tai superhyvänä) käyttöön ja yhdistä vieraisiin koiriin miellyttäviä asioita.

6. Tunnista tilanne. On mahdollista, että koirallesi (ja/tai sinulle) jää henkinen taakka. Se ei ole häpeä, vaan normaali reaktio. Evoluution, vaiston ja henkiinjäämisvietin sanelema toimintatapa. On myös mahdollista, että koirasi ei ole moksiskaan. Todennäköisesti sinä sait silti sen pahimman kolauksen.

Meille sattui kärhämä viikonloppuna. Nyt olemme vaiheiden 1-2 välillä ja emäntä taistelee itsesyytösten vallassa kohdassa 4. Onneksi selvisimme vähillä vammoilla ja henkinen taakkakin näyttää toistaiseksi pieneltä. Kompastuskivi tuleekin olemaan hihnan yläpään jännitys ja epävarmuus.

 

 

24. tammi, 2018

Sain jälleen aiheellisen muistutuksen siitä kuinka tärkeää se arjessa yhdessä tekeminen, leikkiminen ja ”turhien” temppujen opettaminen koiran kanssa on. Ihmettelin muutama viikko sitten kun perropoikani korvat tuntuivat olevan usein kiinni. Luoksetulo ei kiinnostanut ja ohitukset menivät vähän sinnepäin turhan usein.

Sitten sain flunssan ja koiraa oli aktivoitava muuten kuin lenkittämällä. Päädyimme tekemään kaikkea ”turhaa” ja kivaa kuten nimeämään sormia.  Kuin taikaiskusta muutaman päivän jälkeen olin jälleen kiinnostava. Merkitsin kivoja asioita ja minua kannatti katsoa usein. Jopa aamutervehtimisiin tuli uutta iloa ja korkeampaa virettä. Lisäksi minulla oli hauskaa ja tekemisen motivaatio kasvoi lenssusta huolimatta.

Jos koiran kanssa ei tee, ei luottamusta ja suhdetta ole. Tulee vain vierekkäin kulkijoita, jotka omissa lokeroissaan touhuavat. Toinen on aina koneella ja toinen nukkuu tunnista toiseen tai ulkona nuuskuttaa menemään välittämättä sinusta ollenkaan. Tee siis itsesi kiinnostavaksi. Pidä hauskaa koirasi kanssa. Jos teillä ei ole aina treenihetkessä tavoitteita se on vapauttavaa. Voi rauhassa epäonnistua ja opetella itse samalla kouluttamista, joka puolestaan auttaa niissä tavoitteellisimmissa hommissa.

Olemme eri lajeja, joten suhde ei ihan tuosta noin vaan synny. Sinun ei tarvitse tehdä taikatemppuja tai olla alan ammattilainen saadaksesi koiran kuuntelemaan. Ihan vaikka leikkiminen yhdessä ja sen lomassa luopumisen pyytäminen voi riittää. Ei teidän aina tarvitse mennä treeneihin voidaksenne tehdä työtä yhdessä ja olla tiimi.

Mitä jos tänään vaikka juoksisitte kilpaa ja kieriskelisit lumihangessa koirasi yllätykseksi?

 

21. marras, 2017

On aina helpompi ennaltaehkäistä kuin puuttua jo olemassa oleviin haasteisiin. Tässä vinkkejä siihen, miten pentua voi totuttaa yksinoloon.

1.Pentu jätetään heti pikku toveiksi yksin. Pennun luonteen ja reaktioiden mukaan joko piipahdat toisessa huoneessa/näköesteen takana (1s) tai viet roskat (20s). Asiasta ei tehdä numeroa, vaan toimit arkisesti. Ajoita ensimmäiset kerrat siihen kun pentu on väsynyt. Halutessasi voit sanoa aina lähtiessäsi "odota" tms. Sano se kerran, jos jäät toistelemaan onnistut vain kiinnittämään pennun huomion lähtöösi.

Tätä aikaa pidennetään ja samaan aikaan vaihdellaan, jälleen sen mukaan mitä pennun käytös kertoo. Muistathan, että yksi treenikerta päivässä ei riitä. Pidä luontevana poistua pennun näköpiiristä useita kertoja päivässä. Vessaan, yläkertaan, kuistille, suihkuun, ulos portaille istumaan jne. Jos mahdollista ajoita paluusi kun et kuule pennun pitävän ääntä. Ulvottamaan ei kannata lähteä (se käytös vahvistuu mitä koira tekee)

2.Aina kun tulet takaisin, siis aina! Tervehdi pentua vasta tovin päästä. Laske rauhassa kantamukset alas tai pyörähdä keittiössä. Vasta sitten istahdat maahan ja tavallisella äänellä sanot "Terve terve" ja rapsuttelet hieman. Ei mitään sadetansseja ja korkeaa iloista ääntä. Jos pentua tervehditään valtavilla kierroksilla palatessa luodaan tilanne, jossa koira odottaa jatkuvassa pienessä jännityksessä tätä yksinoloa seuraavaa TAPAHTUMAA. Koira ei tällöin kykene olemaan yksinollessaan rento ja rauhallinen. Pidä huoli, että kaikki perheessä toimivat näin. Erityisesti lapset.

3. Mietithän millaisen koiran jätät kotiin. Pallonheitto väsyttää ehkä fyysisesti, mutta tällaisen noutoleikin jälkeen moni koira on ihan ylikierroksilla. Rauhallisempi lenkki nuuskimisineen ja nenätyö on paljon parempi. Anna koiran nuuskia aamulenkeillä.

4. Jätä aina erilaisia purtavia koiralle. Voit tarkistaa ensin, että pentu osaa syödä turvalisesti esim. savustettua luuta. Jotkut koirat intoutuvat niin, että lohkaisevat leuoillaan teräviä lastuja luusta. Puruluitakin on kaikenlaisia. Solmupäisiä luita en suosittele. Solmu irtoaa ja jää kurkkuun jumiin turhan helposti. Aktivointilelut nameineen voivat olla hyviä. Kongi ja jäädytetty sisus toimii myös. Tarkista, että ympäristö johon pentu jää on mahdollisimman turvallinen. Pentu tuppaa tutkimaan kaikkea.

5. Lähdön rutiineja kannattaa tarkkailla. Jos teet aina samat asiat ennen lähtöä on mahdollista, että pentu oppii ja aloittaa stressaamisen heti ensi merkeistä. Vaihtele rutiineja. Meikkaa toisessa huoneessa tai pakkaa laukku, mutta älä lähdekään mihinkään.

6. Lomien, alkuvaiheessa jopa viikonlopun tiivis yhdessäolo voi kostautua. Pidä siis koko ajan huolta, että koira on erilaisina vuorokaudenaikoina ja eri pituisia aikoja yksin kotona.

Älä kuitenkaan jää jahkailemaan jos teillä on asiassa haasteita. Apua on saatavilla ja tilanteeseen saadaan aivan varmasti jotakin helpotusta. Muista, että se käytös vahvistuu jota koira tekee.

27. loka, 2017

Meillä eivät ohitukset aina suju. Luoksetulokin on joskus varsin hidasta ja viiveellistä. Ärsykekontrollissa ei taida olla yksikään toiminto ja katsekontaktia seuraamisessa on hävettävän vähän. Joskus tämä kaikki turhauttaa, mutta siitä saan syyttää ihan itseäni ja puutteitani kouluttajana. Hyvän kouluttajan ja koiranomistajan ominaisuudeksi lasken erityisesti joustavan suhtautumisen puutteisiin. Puhumattakaan siitä, että huomaa ne asiat jotka koira osaa.

Pöysti ei pureskele kaukosäädintä tai huuda yksinäisyyttään. Se ei karkaile tai pompi lapsien päälle. Kun sanon "jätä" se jättää nenän edestä loikkivan pupunkin rauhaan. Se ei räyhää (ellei joku aloita, ei se nyt ihan sanattomaksi jää). Pöysti on rauhallinen sisällä ja energinen ulkona.

Pöysti osaa ottaa sukat pois ihmisten jaloista, se nukkuu kun sitä trimmataan. Jos olen surullinen se loikkaa syliin. Pöystin kanssa voi mennä ihan mihin vaan ja luottaa siihen, että se on rauhallinen ja katselee tyynenä maailman menoa. Se osaa juoda hanasta, eikä koske siihen suukappaleeseen...

Pöysti on kertakaikkiaan juuri meille täydellinen koira.Se on meidän perheemme tapojen näköinen ja osaa ne tärkeimmät asiat, jotta arki sujuu. Itseasiassa Pöysti osaa kymmeniä ja kymmeniä asioita. Uskomattominta on se, että varmaan puoliakaan ei ole tietoisesti sille koulutettu.

Tätä kaikkea ajatellessa huomaan, että pikku viive luoksetulossa ei niin haittaa, jos kuitenkin Pöysti osaa jättää pupun rauhaan. Kaikki eivät osaa. Kaikkea ei voi saada. Onkin ehkä hyvä keskittyä havaitsemaan niitä oman koiran taitoja arjessa. Kuinka se nätisti odottaa, tai osaa vauhdikkaasti loikata autoon. Ehkä tervehtiä hauraita mummoja varovasti tai nukkuu pitkään, koska teidän perheenne rytmit ovat sellaiset.

Koirahan oppii koko ajan. Ei vain siellä treeneissä. Olet opettanut koirallesi joka päivä jotain, ehkä ihan huomaamattasi. Olet ehkä painottanut juuri niitä asioita jotka ovat teille tärkeitä. Vaatinut odottamista vähän pidempään, koska lapsetkin pitää pukea. Siinä se sitten tapittaa minuuttitolkulla oven edessä omalla paikallaan ihan rauhassa. Toisten koirat ei ehkä samaa osaakaan. Yritetään keskittyä niihin positiivisiin asioihin.

Haastan sinut listaamaan kaikki pienet ja isot asiat joita koiranne osaa....itse olen nyt kohdassa 57.