26. helmi, 2019

Kun koiran hankinta alkaa kiinnostamaan on syytä pohtia asioita pitkään ja huolella. Jos pohjatyö tehdään kunnolla niin päädytään usein juuri siihen oikeaan rotuun ja yksilöön. Teille sopivaan koiraan, joka on itsekin onnellinen kanssanne.

Mieti ensimmäisenä rehellisesti perheenne arkea. Mikä on sen hetkinen tilanteenne, ajan määrä, arjen rutiinit ja perheen kokoonpano. Arkenne ei yhtäkkiä muutu päinvastaiseksi. Jos teillä on kiirettä vaikka pienten lasten kanssa nyt, on sitä varmasti jatkossakin. Toki joskus koiran tarpeet päättävät ylityöt, mutta omien rutiinien muuttaminen on aina haastavaa. Pystyttekö tarjoamaan koiralle onnellisen elämän? Olette kuitenkin siitä sitten vastuussa.

Valitse koira rodun alkuperäinen käyttötarkoitus huomioiden. Alkuperäinen käyttötarkoitus vaikuttaa mm. fyysisiin ominaisuuksiin, koulutettavuuteen ja aktiivisuustasoon. Aktiivinen bordercollie tarvitsee tekemistä päivittäin, vinttikoiran on päästävä juoksemaan jonnekin, laumanvartija on haastava kerrostalossa ja labradori helpompi kouluttaa kuin alkukantaisempi rotu. Villakoiraa on puunattava joka viikko kun toiselle riittää "pese ja pidä". Nöffi kuolaa vaatteesi ja huonekalusi satavarmasti.

Mieti terveysasioita ja talouttanne. Koiran hankintahinta on murto-osa koiraan liittyvistä kuluista. Aina voi sattua jotain ja rodun mahdollisesti huono terveystilannne voi olla suuri riski tulevista ongelmista ja kuluista.

Tutustu rotuun joka sinua kiinnostaa. Tapaa eri ikäisiä, erilaisia, uroksia ja narttuja. Käy tapahtumissa ja kysele rohkeasti omistajilta rodusta. Käy useamman kasvattajan luona. Valitse kasvattaja jonka kanssa kemiat toimivat. Hyvä kasvattaja voi olla korvaamaton tuki koko koiran elämän ajan. Älä koskaan osta pentua näkemättä sen emoa ja mahdollisuuksien mukaan isää. Käy kasvattajan luona pentulaatikkoaikana. Jos tämä ei ole mahdollista pennun tullessa esimerkiksi ulkomailta huolehdi erittäin tarkoin siitä, että hankit pennun luotettavalta kasvattajalta jonka maine on hyvä ja jota useampi ihminen voi suositella.

Jos harkitset rescueta tai kodinvaihtajaa varaudu pitkään ja haastavaan, joskin antoisaan ja opettavaan urakkaan. Valitse luotettava yhdistys jonka toimintaperiaatteet ovat selkeästi esillä ja toiminta läpinäkyvää ja avointa. Käy tutustumassa yhdistyksen toimintaan ja ihmisiin. Varsinkin ulkomailta tuotu rescue on aina mysteeri. Et voi millään tietää koiran menneisyyttä joka voi tuoda isojakin yllätyksiä tulevisuudessa.

Varaudu panostamaan sosiaalistamiseen ja peruskoulutukseen erityisen paljon ensimmäiset puolitoista vuotta. Jo ennen koiran saapumista pitäisi perehtyä kouluttamisen ja kasvatuksen saloihin. Koira oppii koko ajan, ensimmäisestä päivästä lähtien. Sinun on opetettava koiralle oikeita asioita, jotta siitä kasvaa yhteiskuntakelpoinen ihmisten maailmassa pärjäävä yksilö. Unohda täysin vanhanaikainen rankaisuihin perustuva koulutus ja fyysinen kuritus.

Kannattaa pitää aina mielessä että loppujen lopuksi on hyvin todennäköistä, että kaikenlaista tapahtuu. Lapsen lempilelu katoaa koiran kitusiin tai yhtäkkiä koira rähjää remmissä. Koira ei ole kone. Jotakin haastetta ihan varmasti  ilmaantuu. Mieti jo etukäteen miten niihin tulet suhtautumaan. Varustaudu pitkällä pinnalla ja huumorilla.

Anna tälle kaikelle pohdinnalle aikaa vähintään puoli vuotta. Elät yhdessä koirasi kanssa  paljon pidempään.

5. helmi, 2019

Eläimen kouluttamiseen liittyy tiettyjä perusasioita jotka on hyvä hallita vaikka ei harrastuskentillä pyörisikään. Näillä kolmella pääsee jo varsin pitkälle ja säästyy muutamalta harmaalta hiukseltakin. Ne ovat lisäksi aika helppo omaksua.

Yleensä jos kouluttaminen ei suju eikä tulosta synny on jokin tai useampi peruspalikoista poissa paikaltaan.

1.Palkka

Onko sinulla on jotakin jota koira haluaa kaikista muista tilanteessa olevista houkutuksista ja häiriöistä (naapurin namitasku, koirakaveri, hajut ynm.) eniten? Jos on, niin koirasi tavoittelee sinulla olevaa herkkua. Se jaksaa yrittää, kokeilla ja keskittyy.Osuessaan sitten oikeaan ja saadessaan palkan koira oppii mitä kannattaa tehdä.

Pidä mielessä, että palkka voi olla muutakin kuin ruokaa. Kun koira haluaa ulos ja odottaa rauhassa ulko-ovella on ulospääsy palkkio.

Ole luova äläkä jämähdä tuttuun ja turvalliseen nakinpalaan loppuiäksi. Kokeile aina uusia ja uusia palkkoja, etsi aktiivisesti sitä superhyperpalkkaa jolla koirasi kiipeää vaikka puuhun.

Vaihtele palkkoja ja huolehdi siitä, että palkka ei koe inflaatiota. Jos koirasi saa vuositolkulla nakinpaloja kaikesta mahdollisesta on nakinpala menettänyt arvonsa täysin.

2. Ajoitus

Mitä koirasi teki kun toimitit palkan? Oliko juuri istahtamassa "istu" vai oliko se jo istumassa "paikka". Kävikö niin, että namikäsi aloitti toimintansa juuri kun koira haukkui eikä sillä sekunnilla kun koira olikin hiljaa.

Videointi on hyvä apuväline tarkastellessa omaa ajoitusta ja reaktionopeutta. Ihminen on hidas. Naksutinkoulutus on ihmisen hitauteen erinomainen lääke, kannattaa perehtyä siihen. Suosittelen luettavaksi kirjaa "Naksutinkoulutusta koirallesi" : Egtved&Koste

3.Vaatimustaso

Voiko kaverisi ylipäänsä onnistua tehtävässään vai onko tilanne sille liian vaikea? Jos luoksetulo ei suju kotipihassakaan on aika epätodennäköistä, että koirasi kykenisi tulemaan pupun perästä takaisin.

Jos onnistumisia ei tule, eli koira ei saa palkkaa ei myöskään oppimista tapahdu. Ainakaan oikeansuuntaista. Ennenkuin pyydät yhtään mitään, mieti voiko koirasi onnistua?

Tsemppiä treenailuun!

15. maalis, 2018

Nelijalkaista kaveria ei aina voi ottaa lomamatkalle mukaan. Pitää etsiä hyvä hoitopaikka  ja jos omasta lähipiiristä ei sellaista löydy, on tietysti harkittava koirahoitolaa. Kuinka valita oikein, jotta koira viihtyy ja te voitte viettää huoletonta lomaa?

1.Valitse sellainen paikka ja hoitaja, joka herättää sinussa luottamusta. Jos heti ensimetreiltä tuntuu siltä, että ei vaan tunnu hyvältä, jätä väliin. On aika kamalaa olla lomalla sellainen ikävä tunne takaraivossa jyskyttäen.

2.Käy tutustumassa. Jos et pääse tutustumaan unohda koko paikka. Käytä puskaradiota, tutki nettisivuja ja kysele suosituksia.

3.Selvitä millainen ammattitaito työntekijöillä on. Onko ensiaputaitoja ja koiran ensiapulaukku kunnossa? Ovatko metodit koiraystävällisiä ja osaako henkilökunta lukea koiran elekieltä? Kuuntelevatko he koiria?

3.Mieti millaisessa ympäristössä koirasi viihtyy. Jos koiranne on arka, on ehkä parempi valita pienempi hoitola. Jos koirasi kaipaa kovasti ihmisseuraa sille ei ehkä riitä kolme lenkkiä hoitajan kanssa päivässä.

4.Kerro kaikki koirasi tavat ja tottumukset. Jos niitä ei kysellä, jätä paikka väliin. Kirjallinen sopimus kuuluu tehdä aina. Sopimukseen kannattaa perehtyä huolella. Entä voiko hoitopaikkaan olla yhteyksissä loman aikana ja kysellä kuulumisia?

5.Seuraa miten hoitaja kohtelee koiraasi, kun menette tutustumaan. Havainnoiko hän sitä vaikka ei ehkä tervehtisikään, koska huomaa sen olevan arka. Sietääkö hän huumorilla kuraiset tassut sylissä ja on ystävällinen. Sekä sinulle, että koirallesi.

Minulle ja koko perheelleni on kaikkein tärkeintä koirien turvallinen ja stressitön olo. Tutustuminen on erittäin suotavaa ja koehoitoakin suosittelen aina tarvittaessa. Hoitokoira elää normaalia arkea ja juhlaa kanssamme. Meille tullaan vähän niin kuin mummolaan.

Aktiviteettiä riittää ja levostakin huolehditaan. Kaikki tekeminen tapahtuu hoitokoiran kykyjen, tarpeiden ja omistajien toiveiden mukaan. Yleensä meillä on vain yksi hoitokoira. Lyhyempiä aikoja saattaa olla kaksi. Huolehdin aina erittäin tarkasti siitä, että kaikki läsnäolevat koirat tulevat toimeen keskenään.

Olen läsnä koirallesi käytännössä 24/7. Tarvittaessa nukun koirasi kanssa samassa tilassa ja kyllä meillä kainaloonkin saa tulla nukkumaan. Kuulumisia saat päivittäin, viestien ja kuvien muodossa.

Meillä käy erityisen paljon pentuja ja nuoria koiria. Hieman arempia tai  vaikka hihnassa ehkä enemmän keskustelevia karvanaamoja. Kaikki koirapersoonat otetaan lämpimästi vastaan juuri sellaisina kuin ovat.

Valitset minkä tahansa hoitolan tee se huolella. Jos suunnittelet kesäksi lomamatkaa, olethan jo liikkeellä...

Jos hoito meillä kiinnostaa ota rohkeasti yhteyttä!

Soita vaikka heti p. 0407692936/Piia

 

26. helmi, 2018

Koiranomistajan kannattaa etukäteen miettiä miten toimii, jos koirakaveri saa lajitoveriltaan hampaista. Fyysisten vammojen paikkaaminen tietysti hoidetaan heti tarpeen mukaan ja se on usein helpompi osa kuin henkisen kolauksen jälkihoito.

Jos kykenet pysy alusta loppuun rauhallisena. Se on vaikeaa, mutta yritä. Anna tilanteessa ensiapu ja lähde herkästi eläinlääkäriin. Voit soveltaa ihan maalaisjärkeä ja ihmisen ensiapua, jos et ole opetellut koiran ensiapua. Vaihda yhteystietoja vastapuolen kanssa.

Ole eläinlääkärissä varma otteistasi ja koirasi tukena. Koirasi tarvitsee nyt vahvaa ja rohkeaa omistajaa. Älä itke ja surkuttele. Jos olet itse paniikissa jätä mieluummin koiran hoito ammattilaisille, he pysyvät rauhallisina.

Henkisen kolauksen hoito aloitetaan heti, koiran tilanteen ja fyysisen voinnin mukaisena. Jos koira jää sairaalaan, tämä aloitetaan, kun koira tulee kotiin. Meillä mennään tällä kertaa suurinpiirtein näin.

1. Rauhoita vähintään yksi päivä kotona olemiseen. Ei vieraita tai muuta touhotusta. Anna koiran nukkua ja levätä, mutta ole itse ihan normaalisti. Pari ekstrarapsutusta ei tee pahaa, mutta koiraa ei tarvitse ottaa viereen nukkumaan (ellei se ole aina nukkunut kainalossasi). Rauhalliset pissatuslenkit fyysisen voinnin mukaan. Ei koirakohtaamisia. Anna koiran ”koota itseään”

2. Anna koirallesi hyvää ja herkullista purtavaa, se lievittää stressitilaa joka koirallasi väistämättä jonkin kokoisena on. Ottakaa vielä suhteellisen rauhallisesti, mutta ihan normaalin päiväjärjestyksen mukaan. Nenätöitä ja tuttuja temppuja ja aktivointia. Nenätyö lievittää stressiä ja onnistumiset kohottavat itsetuntoa.

3. Järjestä treffit tutun ja ehdottoman luotettavan koiran kanssa tuttuun ja turvalliseen ympäristöön

 4. Kokoa itsesi. Kohtaa kaikki koirat kuten ennenkin. Jos jännität sitä, miten koirasi kohtaa tappelun jälkeen muut on lähes varmaa, että vaikutat tilanteeseen negatiivisesti. Älä syytä itseäsi, opi tilanteesta jotain.

5. Ole kuitenkin hereillä. Seuraa tilannetta ja kohtaamisia. Jos koirasi jännittää ota etäisyyttä. Ota palkka (uudelleen tai superhyvänä) käyttöön ja yhdistä vieraisiin koiriin miellyttäviä asioita.

6. Tunnista tilanne. On mahdollista, että koirallesi (ja/tai sinulle) jää henkinen taakka. Se ei ole häpeä, vaan normaali reaktio. Evoluution, vaiston ja henkiinjäämisvietin sanelema toimintatapa. On myös mahdollista, että koirasi ei ole moksiskaan. Todennäköisesti sinä sait silti sen pahimman kolauksen.

Meille sattui kärhämä viikonloppuna. Nyt olemme vaiheiden 1-2 välillä ja emäntä taistelee itsesyytösten vallassa kohdassa 4. Onneksi selvisimme vähillä vammoilla ja henkinen taakkakin näyttää toistaiseksi pieneltä. Kompastuskivi tuleekin olemaan hihnan yläpään jännitys ja epävarmuus.

 

 

24. tammi, 2018

Sain jälleen aiheellisen muistutuksen siitä kuinka tärkeää se arjessa yhdessä tekeminen, leikkiminen ja ”turhien” temppujen opettaminen koiran kanssa on. Ihmettelin muutama viikko sitten kun perropoikani korvat tuntuivat olevan usein kiinni. Luoksetulo ei kiinnostanut ja ohitukset menivät vähän sinnepäin turhan usein.

Sitten sain flunssan ja koiraa oli aktivoitava muuten kuin lenkittämällä. Päädyimme tekemään kaikkea ”turhaa” ja kivaa kuten nimeämään sormia.  Kuin taikaiskusta muutaman päivän jälkeen olin jälleen kiinnostava. Merkitsin kivoja asioita ja minua kannatti katsoa usein. Jopa aamutervehtimisiin tuli uutta iloa ja korkeampaa virettä. Lisäksi minulla oli hauskaa ja tekemisen motivaatio kasvoi lenssusta huolimatta.

Jos koiran kanssa ei tee, ei luottamusta ja suhdetta ole. Tulee vain vierekkäin kulkijoita, jotka omissa lokeroissaan touhuavat. Toinen on aina koneella ja toinen nukkuu tunnista toiseen tai ulkona nuuskuttaa menemään välittämättä sinusta ollenkaan. Tee siis itsesi kiinnostavaksi. Pidä hauskaa koirasi kanssa. Jos teillä ei ole aina treenihetkessä tavoitteita se on vapauttavaa. Voi rauhassa epäonnistua ja opetella itse samalla kouluttamista, joka puolestaan auttaa niissä tavoitteellisimmissa hommissa.

Olemme eri lajeja, joten suhde ei ihan tuosta noin vaan synny. Sinun ei tarvitse tehdä taikatemppuja tai olla alan ammattilainen saadaksesi koiran kuuntelemaan. Ihan vaikka leikkiminen yhdessä ja sen lomassa luopumisen pyytäminen voi riittää. Ei teidän aina tarvitse mennä treeneihin voidaksenne tehdä työtä yhdessä ja olla tiimi.

Mitä jos tänään vaikka juoksisitte kilpaa ja kieriskelisit lumihangessa koirasi yllätykseksi?