Olen Piia Collan 43-vuotias nelilapsisen uusperheen äiti. Kotona asuu enää nuorin 17-vuotias poikamme, joka toimii joskus avustajana koulutustilanteissa. Puolisoni auttaa käytännön asioissa ja hoidokkien rapsutuksissa.

Perheeseemme kuuluu viisivuotias espanjanvesikoira Pöysti. Lempeä, rauhallinen ja sopeutuvainen koira. Pöysti on työssäni oikea käteni ja sosiaalisesti erittäin lahjakas niin ihmisten kuin koirienkin kanssa. Harrastamme mm. rally-tokoa ja koiranäyttelyitä. Aiemmat omat koirani ovat olleet bullterriereitä (Siro ja Hippi), suursnautseri (Mona) ja kultainen noutaja (Siina).

Olen tehnyt pitkän uran lastenhoitajana. Sosionomi (AMK) opinnoista on suoritettu reilu puolet. Olen toiminut myös järjestyksenvalvojana ja tehnyt kirjoitustöitä erilaisille järjestöille ja lehdille. Tällä hetkellä teen artikkeleita Vesikoiramme lehteen.

Eläintenkouluttajan käyttäytymistieteelliset kouluttajaopinnot kävin Suomen eläinkoulutuskeskuksessa 2016-2017, arvosanalla 4/5. Päivitän ammattitaitoani jatkuvasti luennoilla ja koulutuksissa.

Olen tarkkanäköinen, avoin ja suora. Elämänkokemus tekee minusta avarakatseisen ja lämpimän ihmisen. Arvioin omaa työtäni jatkuvasti, sillä itsereflektointi on myös laadukkaan ihmissuhdetyön ja asiakaspalvelun edellytys. Kouluttaja kouluttaa aina ensisijaisesti ihmistä kouluttamaan omaa koiraansa.

Koulutusideologiani perustuu oikea-aikaiseen palkkaamiseen jolloin koira motivoituu tekemään sitä mitä halutaan. Eli koulutustapaan, jossa koira on aktiivinen toimija, joka yritysten kautta osuu oikeaan, saa palkan ja oppii mikä toiminto kannattaa.

Koira toimii aina omasta näkökulmastaan oikein ja loogisesti. Joskus autoon ei enää hypätä, mutta se johtuukin kivusta, ei "tottelemattomuudesta" tai koira ei "enää yhtäkkiä osaa" ja tosiasiassa tilanne on liian vaikea. Ei vain ole treenattu tarpeeksi helpommissa tilanteissa.

Ennakointi, kouluttaminen ja tilanteiden lukutaito on aina ensisijainen keino muuttaa koiran käytöstä. Väkivaltaa, pelottelua tai alistamista en hyväksy. Se on tarpeetonta ja haitallista koiralle. Joskus tietysti toiminta pitää esimerkiksi vaaratilanteessa keskeyttää, mutta sekin tulee tehdä koirantajuisesti ja koiraystävällisesti.

Sujuva arki ja koiran kouluttaminen edellyttää rotu- ja lajityypillisten tarpeiden tunnistamista sekä koiran elekielen lukutaitoa. Luottamus, yhteistyö ja yhdessä tekeminen on koirakon suhteen perusta.

Kuulun Eläinkouluttajakiltaan ja noudatan Suomen eläintenkouluttajat ry.n eettisiä sääntöjä.

https://www.elainkoulutuskeskus.fi/elainkouluttajakilta

http://www.elaintenkouluttajat.com/pdf/Eettisetsaannot.pdf